ورود به بازار بورس
مقدمه
در این مطلب به دنبال آن هستیم که مراحل ثبت نام در بورس را بطور کامل توضیح دهیم تا شما عزیزان بدون کمترین مشکلی با دریافت کد بورسی خودتان اقدام به انجام معاملات در بازار سرمایه کنید.
برای ثبت نام در بورس و خرید و فروش سهام دیگر نیازی به حضور فیزیکی در تالار بورس نیست و امروزه برای سرمایه گذاری در بورس شما فقط و فقط نیاز به یک لپ تاپ یا گوشی موبایل متصل به اینترنت دارید تا بتوانید به راحتی در خانه یا محل کار، خرید و فروش خود را در کسری از ثانیه انجام دهید.
ابتدا شما باید با مفاهیم کد بورسی، مراحل و شرایط ثبت نام در بورس، ثبت نام کد بورسی، ثبت نام در کارگزاری و دریافت اطلاعات حساب آشنا شوید و این مراحل رو انجام دهید سپس شروع به معامله گری و یادگیری تحلیل سهام و کسب سود کنید.
کد بورسی چیست ؟
در اولین قدم برای خرید و فروش سهام در بازار بورس نیاز به دریافت یک کد بورسی ، نام کاربری و رمز عبور برای ورود به سامانه های آنلاین معاملاتی دارید.
کد بورسی یا همان کد سهامداری همانند شماره شناسنامه و کد ملی شماست و برای تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که متقاضی انجام معاملامه در بورس هستند صادر می شود و شما بدون آن نمی توانید معامله ای را انجام دهید. این کد را سازمان بورس اوراق بهادار برای شما صادر خواهد کرد و زمانی که شما به کارگزاری ای مراجعه می کنید، کارگزار این کد را از سازمان بورس برای شما دریافت می کند.
همانطور که گفتیم کد بورسی شما فقط یکبار صادر می شود و اگر شما از چند کارگزاری هم اقدام به در یافت کد کنید، کد شما یکسان خواهد بود و هیچ مشکلی هم ندارد پس اگر هم به این مسئله بر خوردید یا قصد آن را دارید که در چند کارگزاری حساب آنلاین داشته باشید نگران نباشید؛ این کار مثل این است که شما با کد ملی خودتان در بانک های مختلف حساب باز می کنید.
ساختار کد بورسی به چه شکل است؟
کد بورسی شما متشکل است از سه حرف که معمولا ترکیبی از حروف اول نام خانوادگی شماست و یک عدد ۵ رقمی که کاملا تصادفی انتخاب می شود؛ برای مثال کد بورسی شخصی با نام خانوادگی اسدی احتمالا به این صورت خواهد بود:”اسد ۷۳۹۲۱ ”
مرحله اول ورود به بورس: دریافت کد بورسی
برای ورود به بورس تمامی سرمایهگذاران باید مراحل زیر را بصورت گام به گام طی کنند تا برای آنها کد بورسی صادر شود.
- ثبت نام در سامانه سجام (با استفاده از سایت سجام یا اپلیکیشن سیگنال)
- ثبت نام در کارگزاری (های) مورد نظر
- احراز هویت مراحل قبل و دریافت نام کاربری و رمز عبور برای ورود به سامانه معاملات
قدم اول: ثبت نام در سامانه سجام
سجام که کوتاه شده عبارت «سامانه جامع اطلاعات مشتریان» است، برای ثبت اطلاعات مشتریان در بازار سرمایه ایجاد شده است. این سامانه تمام اطلاعات سرمایهگذاران را جمع آوری کرده و سرمایهگذاران برای ورود به همه بخشهای بازار سرمایه، ابتدا باید اطلاعاتشان را در این سامانه ثبت کنند.
سرمایهگذاران با ثبت نام در این سامانه دیگر لازم نیست، هر بار برای برای ثبت اطلاعات و احراز اطلاعات به صورت حضوری به دفاتر کارگزاریها یا دیگر نهادهای مالی بازار سرمایه مراجعه کنند و ثبت نامشان هم فقط یک بار و برای همیشه انجام میشود.
به این ترتیب اطلاعات مشتریان در همه نهادهای مالی که در بازار سرمایه حضور دارند، یکپارچه خواهد شد. به علاوه اینکه اطلاعات ثبت شده از سوی مشتریان مانند اطلاعات بانکی، اطلاعات شناسایی و … قابل ویرایش هستند.
بدون سجام برای استفاده از خدمات یک کارگزاری مشخص، باید بصورت حضوری به آن کارگزاری مراجعه کرده و فرمهای چندین صفحهای پر کنید تا پس از احراز هویت بتوانید از خدمات آنها استفاده کنید.
حال اگر بخواهید کارگزاری خود را عوض کنید، باید تمامی آن فرمها را دوباره پر کنید و تمامی مراحل هویتی را تکرار کنید.
سامانه سجام برای این به وجود آمده که شما برای ورود به بازارهای مختلف سرمایه فقط یکبار احراز هویت انجام دهید و دیگر نیازی به تکرار مجدد این مراحل نباشد.
قدم دوم: ثبت نام در کارگزاری مورد نظر
برای معامله در بازار بورس شما نیاز به یک کارگزار رسمی دارید.
شرکتهای کارگزاری در واقع واسط بین شما و بازار بورس هستند و وظیفه انتقال سفارشات خرید و فروش سهام را به سامانه معاملاتی بورس برعهده دارند. اینکار میتواند بصورت دستی و توسط خود کارگزار صورت بگیرد یا اینکه سرمایهگذار با دسترسی به نرمافزار معاملات آنلاین، سفارش را بطور مستقیم ثبت کند.
توجه داشته باشید که خرید و فروش سهام در بورس اوراق بهادار، صرفا از طریق شرکتهای کارگزاری و به یکی از روشهای زیر انجام میگیرد:
- مراجعه حضوری به کارگزاری و ارائه سفارش خرید یا فروش
- سفارش تلفنی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
- سفارش اینترنتی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
- خرید یا فروش مستقیم سهام توسط خود فرد، از طریق سامانه معاملات آنلاین (برخط)
بنابراین پس از افتتاح حساب در کارگزاری، برای خرید و فروش سهام، الزاما نیازی به مراجعه به تالار بورس یا کارگزاری نیست و کارگزاریها سیستم معاملات انلاین را در اختیار شما قرار میدهند.
قدم سوم: احراز هویت
پس از طی مراحل فوق شما نیاز به تایید اطلاعات و احراز هویت خود دارید که برای این منظور باید به مراکز رسمی مراجعه کنید که لیست این مراکز در سایت سجام و نیز کارگزاری ها موجود می باشد.
شما با در دست داشتن مدارک شناسایی خود می توانید طی چند دقیقه احراز خود را در یکی از مراکز مربوطه انجام بدهید.
برای این کار باید یک سری شرایط داشته باشید تا انجام احراز هویت برای شما امکان پذیر باشد که این شرایط به شرح زیر هستند:
- متقاضی باید بالای 18 سال سن داشته باشد.
- متقاضی باید دارای کارت ملی هوشمند یا رسید آن باشد.
- فرد متقاضی باید شخص حقیقی و ایرانی باشد.
- فرآیند ثبت نام و احراز هویت باید توسط فرد متقاضی انجام شود و تمامی مدارک ارسالی (عکس، فیلم، امضا و …) معتبر و مربوط به متقاضی باشد.
- رعایت پوشش موجه و حجاب اسلامی برای کلیه احراز شوندگان الزامی است و درصورت تخلف قطعاً از سوی مرجع احراز هویت غیرحضوری مردود خواهد شد.
- احراز هویت غیر حضوری برای هر کد ملی صرفا یک مرتبه امکان پذیر است.
- دسترسی به این بخش صرفاً از داخل کشور و برای کاربران داخلی مجاز است.
پس از احراز هویت شما، پیامی به شما نمایش داده میشود که نشان دهنده تایید اطلاعات و ثبت هویت شما به عنوان یکی از فعالان بازار سرمایه است، همچنین حداکثر تا یک هفته کاری بعد از تکمیل فرآیند احراز هویت کد بورسی برای شما ارسال میشود.
مرحله دوم: کسب دانش کافی در زمینه بورس و بازارهای مالی
برای آغاز سرمایهگذاری و یا معاملهگری در بورس اوراق بهادار تهران، مقدمات و جزییات زیادی را باید بدانید و قوانین بسیاری وجود دارد که باید از آنها مطلع شوید.
سرمایهگذاری یک مهارت است که باید آموخته شود. تصور نکنید وجود سرمایه بدون دانش، میتواند موفقیت شما را در بازار بورس تضمین کند.
در حقیقت یکی از وظایف مهم فعالان بازار سهام، آموزش کامل معاملهگری در بورس تهران است. تنوع ابزارها و اثرپذیری همهجانبه از عوامل اقتصادی-سیاسی باعث میشود تا سرمایهگذاری در بورس بدون آموزش امکانپذیر نباشد. چرا که اگر انجام معاملات بدون شناخت لازم از بازار سهام انجام شود، نهتنها موجبات زیان و از دست رفتن سرمایه را فراهم میکند، میتواند منجر به رفتارهای هیجانی و درنهایت آسیب به بستر بازار سهام شود.
کتابها، مقالات و وبسایتهای آموزشی مفیدی وجود دارند که میتوانند از شما یک معاملهگر باسواد بسازند.
یکی از راحت ترین راه ها برای آموزش بورس شرکت در دوره های آموزش بورس می باشد.
گروه آموزشی ریچ شو مفتخر است که در این زمینه طی سال ها تجربه موفق به ساخت یکی از بهترین آموزش های ورود به بورس می باشد.
به آموزش های بورسی علاقه ای ندارید؟! سهام های خود را به سبد گردانان بسپارید
سبدگردان کیست؟
سود سبدگردان چه مقدار است؟
معمولا سبدگردانها فقط در سود شریک میشوند. این افراد بسته به اندازهی سبد از 10 درصد تا 40 درصد در سود حاصل از معاملات با سرمایه گذار اصلی شریک میشوند.
لازم نیست برای سبدگردانی پول خود را به حساب شخص دیگری واریز نمایید. کافیست شما اطلاعات کاربری حساب کارگزاری خود را به وی بدهید. یا اینکه از نرم افزارهای واسطهای استفاده کنید که ویژهی سبدگردانی است.
شما در هر لحظه باید بتوانید وضعیت آخرین معاملات و دارایی خود را از طریق پلتفرم کارگزاری خود و یا از طریق پلتفرم سبدگردانی اختصاصی ببینید.
سبد گردانی برای چه مبالغی است؟
سبد گردانهای حرفهای و تحت نظر کارگزاریها معمولا از یک میلیارد تومان به بالا را میپذیرند. اما برخی معاملهگر خصوصی هستند که سبدهای کمتر را هم میپذیرند.
اما باید توجه داشت که سبدهای کوچک سودهای کمتری دارند لذا سبدگردانهای حرفهای نسبت به آنها میل ندارند. پس گاها سبدهای کوچک ممکن است قربانی سبدگردانهای تازه کار شود.
اگر سبدمان کوچک است چه کار کنیم؟
اگر پول شما در ابتدا کم است به هیچ وجه به سراغ سبد گردانها نروید. چرا که ممکن است کیفیت کار کم باشد.
اگر سبد گردان سبدهای کوچک را بپذیرد، تمرکز وی کم میشود لذا بازدهی او کمتر میشود. از طرفی ممکن است درصد غیر معقولی از شما بگیرد.
heading سفارشی
صندوقهای سرمایهگذاری در سهام به نمایندگی از شما یک سبد مطمئن و امن را تشکیل میدهند. معمولا بازدهی صندوقها به بازدهی شاخص کل نزدیک است.
تعدادی از این صندوقها قابلیت خرید و فروش در بورس را دارند که به آنها ETF اطلاق میشود.
شما میتوانید از طریق کد بورسی خود این صندوقها را خرید و فروش کنید. کافیست نماد این صندوق ها را در آنلاین کارگزاری خود سرچ کنید. سپس نسبت به خرید آن اقدام نمایید. برای فروش یا اصطلاحا ابطال هر واحد این صندوق ها نیز از همین طریق می توانید اقدام کنید.
این صندوقها متناسب با سبدی که تشکیل دادند، ارزش متغییر دارند. لذا شما باید در هنگام خرید توجه کنید که ارزش این صندوقها با قیمت آنها تفاوت زیادی نداشته باشد.
این صندوقها سریع نقد میشوند حتی اگر بدترین حالت بازار هم رخ بدهد، با اندکی ضرر میتوان سریع نقد کرد. اگر هم بازار صعودی باشد با بازدهی نزدیک به شاخص کل به شما سود میدهد.
معمولا بازدهی صندوقها از بازدهی تک سهمهای خاص کمتر است. لذا اگر نمیخواهید وقت اختصاصی برای معاملهگری بگذارید و به دانش تحلیلگری دست پیدا کنید، باید به بازدهی متوسط صندوقها قانع باشید. اما اگر دنبال بازدهی عالی و سود زیاد در بازار سرمایه هستید، باید خودتان وارد وادی معاملهگری و تحلیلگری شوید.
دیدگاهتان را بنویسید