بورس چیست؟
بورس چیست؟
واژه بورس در فضای اقتصادی این روزها، یک واژه آشناست، اما اگر از کسی بپرسید بورس چیست؟ شاید نتواند توضیح دقیقی از آن بدهد. به عبارتی بازار بورس را همه میشناسند اما نه آنطور که باید. بنابراین در این مقاله سعی کردهایم شما را با بازار بورس در ایران آنچنان که باید، آشنا کنیم.
بازار بورس ، گزینهای خوب برای حفظ ارزش پول
طبق بررسیهای صورت گرفته خیلیها تنها راه سرمایهگذاری که سراغ دارند سپردهگذاری در بانکها است. دلیل تمایل بیشتر افراد به سپردهگذاری در بانکهاعدم آشنایی آنها با گزینههای دیگر سرمایهگذاری است.
ترس از دست دادن سرمایه هم یکی دیگر از دلایل احتمالی است که معمولا مانع ورود افراد به سایر گزینههای سرمایهگذاری میشود. شاید شما هم به دلیل شناخت کم یا ترس از دست دادن سرمایه سوالات زیادی در مورد بورس داشته باشید.
هرچه شناخت ما از گزینههای مختلف سرمایهگذاری بیشتر شود در شرایط خاص اقتصادی کشور میتوانیم سرمایهگذاریهای هدفمندتر و سومندتری داشته باشیم.
همه میدانیم با توجه به تورم فعلی کشور سرمایهگذاری در بانک گزینه عاقلانهای نیست چون ارزش سرمایهای که از دست میرود بیشتر از سودی است که به دست میآید.
خلاصه با عکس
بورس چیست؟
بورس را در یک تعریف بسیار ساده، میتوانیم یک بازار در نظر بگیریم. همانطور که در بازار، انواع کالا در قبال پول معامله میشوند، در بورس نیز داراییهای مختلفی معامله میشوند. با این تفاوت که میتوانیم بورس را یک بازار رسمی و دائمی بنامیم.
کارکردهای اصلی بورس
بورس نهاد سازمانیافتهای است که از جمله ارکان عمده و اساسی در بازار سرمایه محسوب میشود.
-
مدیریت انتقال ریسک
-
شفافیت بازار
-
کشف قیمت
-
ایجاد بازار رقابتی
انواع بازارهای بورس
در بازار بورس، کالاهای مختلفی مورد معامله قرار میگیرد و بر همین اساس بازار بورس به ۳ دسته کلی تقسیم میشود:
-
بورس کالا:
بورس کالا، بازار متشکل و منسجمی است که تعداد زیادی از فروشندگان، کالای خود را عرضه و کالای مربوطه پس از بررسیهای کارشناسی و قیمتگذاری توسط کارشناسان آن بازار، به خریداران ارائه میشود. در این بورس معمولا مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار میگیرد. هر بورس کالایی را با نام کالایی که درآن معامله میشود میشناسند. مثلا بورس نفت، بورس گندم و… بورس کالا خود به بازار فیزیکی و بازار ابزار مشتقه تقسیم میشود.
-
بورس ارز:
خرید و فروش پول های خارجی در این بورس انجام میشود. البته این نوع بورس در ایران فعال نیست.
در بورس ارز، همان طور که از نام آن مشخص است، کار خرید و فروش پول های خارجی انجام می گیرد. این بورس در کشور ما فعال نیست اما در کشورهای پیشرفته فعالیت چشمگیری دارد. -
بورس اوراق بهادار:
در بورس اوراق بهادار دارایی های مالی از قبیل سهام، اوراق مشارکت و … مورد معامله قرار می گیرد. در ایران، به بازار خرید و فروش اوراق بهادار که به طور رسمی و دائمی در محل معینی تشکیل می شود “بورس اوراق بهادار” می گویند ولی ما در این نوشته برای اختصار آن را بورس یا بورس اوراق بهادار می گوییم.
چرا سرمایه گذاری در بورس توصیه می شود؟
این روزها افراد بسیاری در بورس سرمایه گذاری کرده اند و بسیاری از کارشناسان بورس و کارشناسان اقتصادی معتقدند سرمایه گذاری در این بازار نتایج خوبی برای سرمایه گذاران دارد.
یکی از علت های رایج هم این است که این بازار نوسان و ریسک کمتری نسبت به سرمایه گذاری در بازارهایی همچون طلا و ارز دارد.
مزایای سرمایه گذاری در بورس
-
کسب درآمد منطقی
سرمایه گذاری در بورس اگر با دانش کافی و تجزیه و تحلیل های اصولی همراه باشد می تواند باعث کسب درآمد مناسب و منطقی باشد و سرمایه گذاران می توانند با تحلیل های دقیق با کمترین میزان ریسک کسب درآمد کنند.
-
امنیت و شفافیت سرمایه گذاری
سرمایه گذاری در بورس خوشبختانه ریسک نابود شدن سرمایه یا ناپدید شدن یک شبه سرمایه را با خود همراه ندارد. این بازار حمایت کامل قانون را در خود دارد و شرکت هایی که سرمایه گذاران می توانند در آن ها سرمایه گذاری کنند نیز شفافیت کامل دارند.
-
حفظ سرمایه و قابلیت نقد شوندگی بالا
همانطور که اشاره کردیم با وجود کم ریسک بودن سرمایه گذاری در بورس این بازار را می توان امن ترین بازار برای حفظ سرمایه در مقابل تورم دانست. طبیعتا اگر پول راکد بماند و فعالیتی با آن انجام نشود در اقتصاد ما با کاهش ارزش همراه است، اما در صورتی که در بازاری همچون بورس سرمایه گذاری شود احتمالا حفظ شدن آن بسیار بالا است.
دیدگاهتان را بنویسید